Menghormati Jiran Itu Tanda Beriman

30 06 2009

kejiranan

Salam,

Islam adalah agama yang diturunkan oleh Allah kepada sebagai rahmat kepada sekelian alam. Ini bermakna segala masalah hidup akan dapat diselesaikan oleh Islam. Secara ringkas Islam datang untuk mengatur kehidupan manusia. Manusia pula jarang hidup bersendirian. Mereka memerlukan rakan2 dan sahabat serta jiran-jiran supaya mereka tidak akan merasa kesunyian.

Ada sesetengah orang mengatakan dia boleh hidup tanpa jiran. Tetapi ketahuilah Barat adalah contoh terbaik bahawa manusia tidak boleh lepas dari memerlukan jiran untuk kesejahteraan hidup. Rakyat dinegara maju barat telah dilaporkan ramai yang membunuh diri. Ini mengejutkan banyak pihak kerana apa yang tidak ada dalam hidup mereka? Mereka mempunyai kekayaan dan kesenangan yang melimpah ruah. Tetapi masyarakat barat diketahui mengamalkan cara hidup yang bersifat keakuan. Mereka boleh hidup sebelah menyebelah tanpa mengenali jiran mereka. Malah mereka merasakan tidak perlu kepada jiran. Golongan ini akhirnya mengambil keputusan untuk membunuh diri kerana tekanan hidup hasil dari kekosongan jiwa. Bila mendapat berita ini kita bersyukur hidup sebagai muslim yang diajar dalam al-quran serta melalui Nabi s.a.w bahawa kita wajib menghormati dan bertegur sapa dengan jiran walaupun mereka berlainan agama daripada kita. Hinggakan dalam salah satu haids Nabi s.a.w. memberi amaran bahawa baginda tidak mengaku umat sesiapa yang menyakiti jiran hatta yang berlainan agama.

Dalam kitab Hadith 40 Imam Nawawi di dalam Hadith yang ke-15 bermaksud:-

Dari Abu Hurayrah radiyallahu ‘anh bahawa Rasulullah sallallahu ‘alayhi wa sallam bersabda: Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Kemudian, maka hendaklah ia berkata akan yang baik atau hendaklah ia diam. Dan barangsiapa beriman kepada Allah dan Hari Kemudian, maka hendaklah ia muliakan jirannya. Barangsiapa beriman kepada Allah dan Hari Kemudian, maka hendaklah ia muliakan tamunya. Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim.

Oleh itu saya sebagai pengerusi surau al-muttaqin menyeru kepada semua penduduk untuk sama-sama mengambil iktibar dari hadis ini bagi mewujudkan suasana harmonis dikalangan penduduk. Lebih cantik lagi jika kita sama-sama dapat menjadikan surau sebagai medan untuk menyuburkan kasih sayang dan persaudaraan antara sesama kita dengan mengunjungi surau terutama diwaktu solat 5 waktu sehari semalam dan juga melalui program-program pengisian yang dirancangkan oleh AJK surau dari masa ke semasa.

Sekian wassalam
Dr.Md Roslan Hashim
Pengerusi Surau Al-Muttaqin

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: