Perutusan Pengerusi 1432h/2011

31 12 2010

Assalamualaikum warahmatullahi wabarokaatuh.

Lazimnya kedatangan tahun baru disambut dengan rasa gembira dengan azam dan pengharapan yang baru. Kita mengharapkan sesuatu yang lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya dari segi fizikal dan spiritual. Alhamdulillah begitu jugalah yang diharapkan oleh AJK Surau Al_Muttaqin Bandar Putra Bertam. Perasaan yang sama kita perpanjangkan kepada semua penduduk Taman Bertam Putra khususnya dan seluruh umat Islam amnya tak kita dimana mereka berada. Hakikat bahawa umur kita diperpanjangkan oleh Allah setahun lagi menuntut supaya kita sentiasa bersyukur kerana dapat kita terus menambah kebaikan menuruti segala perintah Allah dan rasulNya.

Setahun berlalu, ada kenalan malah saudara kita telah pergi menemui Allah di alam barzakh. Yang pasti kita akan menyusul mereka-mereka ini. Cumanya masanya belum lagi sampai. Saat kematian kita yang pasti berlaku sengaja dirahsiakan oleh Allah supaya menjadi ujian kepada setiap hambaNya.. seperti mana firman Allah dalam surah Al-Mulk ayat2: Dialah Allah yang menciptakan kematian dan kehidupan supaya menjadi ujian di kalangan para hambaNya siapakan yang paling baik amalnya.

Menyedari hakikat ini tidak ada tempat lain yang lebih baik daripada institusi surau atau masjid yang boleh dijadikan tempat untuk kita mencari keredaan Allah melalui program-program perdana termasuk kuliah, ceramah, hari keluarga dan tidak lupa solat berjemaah sehari semalam 5 waktu. Inilah tempat kita menghubungkan silaturrahim dan mempertautkan kasih saying dibawah kalimah suci, Innamal mukminu na ikhwah: Sesungguhnya setiap muslim itu bersaudara. Lantas jika kalimah ini difahami dan dipraktikan, maka dengan mudah kita menjalani ujian daripada Allah s.w.t. seperti saranan Allah dalam ayat Al-Mulk tadi.

Menguruskan sesebuah surau bukanlah perkara mudah. Ini kerana dibahu para AJK tergalas beban yang besar yang akan dipertanggungjawabkan di hadapan Allah s.w.t. Jawatan yang dipegang bukan tempat mencari populariti tetapi bagaimanakah kita mengurus tadbir dengan baik supaya ianya menjadi tempat segala aktiviti masyarakat Islam. Sebab itu pihak AJK telah bersama-sama dengan ahli qariah menjalankan beberapa program berimpak tinggi dan sederhana juga biasa bagi mengimarahkan surau. Ingatlah surau akan ‘mati’ jika tiada orang bersolat dan berprogram di dalamnya. Mudah kata mentadbir surau atau masjid laksana membuka gedung perniagaan. Lebih ramai orang ke gedung kita maka lebih majulah perniagaan kita. Begitu juga surau atau masjid, lebih ramai orang bersolat dan berprogram di dalamnya maka lebih imarahlah surau itu. Usahlah kita mengherdik orang hatta kanak-kanak yang bising. Hakikatnya bahawa mereka dapat datang kesurau merupakan suatu kejayaan surau. Lantas AJK surau mengambil pendekatan ‘melayani’ kesemua ‘pelanggan’ kita dari bayi, kanak-kanak hingga orang dewasa termasuk kaum ibu.

Kita juga mengamalkan pendekatan menyediakan ruang solat 24jam sehari semalam. Walaupun hakikatnya pintu ditutup dimasa-masa tertentu, kita menyediakan ruang solat dibalai lintang untuk musafir yang singgah di luar waktu solat. Kita juga sentiasa mengalu-alukan segenap lapisan masyarakat untuk menggunakan surau dalam apa juga aktiviti yang tidak dilarang syarak demi kebaikan dan semua.

InsyaAllah penghujung tahun 2010 dan awal 2011, kita dalam peringkat terakhir untuk mendapatkan kelulusan dari pejabat Mufti dan Pejabat Agama Pulau Pinang untuk dibenarkan surau kita dijadikan tempat bersolat Jumaat. Ini memandangkan keperluan-keperluan yang mendesak dari anak qariah yang perihatin tentang ibadat solat Jumaat terutamanya warga yang bermastautin dan juga anak-anak remaja yang terpaksa keluar dari taman untuk ke masjid-masjid yang berdekatan. Faktor keselamatan warga taman yang mempunyai kependudukan kurang lebih 2000 rumah, serta keselesaan menyebabkan kita memohon untuk menggunakan surau al-muttaqin sebagai tempat bersolat jumaat. Walaupun tidak kesemua warga taman bersolat jumaat disurau kita, namun 10% dari jumlah keseluruhan penduduk adalah perangkaan yang realistik bagi menyediakan kemudahan bersolat jumaat.

Apa yang pentingnya ialah bagaimana kita dapat jadikan surau sebagai suatu institusi keilmuan kepada umat Islam. Ini kerana ilmulah merupakan jalan utama kita mengenali Allah, Rasul dan hakikat kejadian manusia dan segalanya di alam mayapada ini. Sabda Rasul: Jika kamu hendakkan dunia, carilah ilmu. Jika kamu hendakkan akhirat carilah ilmu.Jika kamu berkehendakkan kedua-duanya maka carilah ilmu. Begitulah kepentingan ilmu dalam Islam. Maka saya dengan rendah diri mengajak diri saya, seluruh AJK surau dan penduduk Taman Putra Bertam untuk sama-sama menjayakan segala aktiviti yang dijalankan. Yang terpenting sekali adalah solat berjemaah yang merupakan sumber kekuatan umat Islam dalam mendepani ujian dan cabaran dari Allah seperti yang difirmankanNya dalam surah Al-Mulk. Tambahan dari itu, program-program kuliah perdana, bulanan dan mingguan dapat mempertingkatkan ilmu kita terhadap Islam dan hakikat penciptaan manusia dan alam oleh Maha Pencipta Allah s.w.t.

Saya berdoa kepada ALLah moga diampunkan dosa kita semua. Dan secara khusus memohon ampun dari semua anak qariah jika sepanjang pengurusan AJK surau sepanjang tahun lepas terdapat banyak kekurangan. Kami juga mengambil kesempatan mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang turut hadir menjayakan setiap program yang kita jalankan sepanjang tahun 2010. Kami juga menyeru supaya kita sama-sama mengajak rakan dan taulan yang lain supaya sama-sama menunaikan solat berjemaah demi mendapat manfaat yang maksimum dari amalan solat dan lebih penting lagi ganjaran besar daripada Allah s.w.t. Tidak lupa juga kepada semua AJK yang telah dilantik yang telah menjalankan tanggungjwab dengan penuh dedikasi tanpa mengharapan sebarang balasan kecuali dari Allah s.w.t

Moga Allah merahmati kita semua dan memperteguhkan hati-hati kita semua diatas jalanNya.. Ameen.

Dr. Md Roslan Hashim

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: