Ucapan Ramadhan 1432 Oleh Pengerusi

4 08 2011

Assalamualaikum warah matullah hi waba rokatuh

Kita bersyukur kepada Allah bilamana ramadhan menjelang menandakan doa kita dalam ramadhan yang lepas telah dimakbulkan oleh Allah iaitu kita memohon untuk diberi umur bertemu ramadhan yang akan datang. Ramadhan datang membawa segala keberkatan yang membuktikan sifat Ar-Rahman dan Ar-Rahim Allah swt kepada hamba-hambaNya. Amat rugilah jika kita tidak mengambil peluang ini dengan sebaik-baiknya. Ramadhan datang mengajar kita suatu pengajaran yang besar iaitu berjihad dengan hawa nafsu bagi mencapai matlamat taqwa.

Apa yang pasti makan dan minum yang halal dibulan lain, tetapi diharamkan dibulan ramadhan. Islam tidak ‘menyeksa’ umatnya tetapi latihan berjihad amat penting demi mencapai kemenangan melawan hawa nafsu, kemenangan melawan syaitan, kemenangan melawan musuh Islam dari kalangan manusia dan mencapai kemenangan didunia dan akhirat.

Sejarah membuktikan bahawa Perang Badar dan Perang Khandaq berlaku dalam bulan ramadhan. Kenapa Allah mentaqdirkan berlaku dibulan ramadhan sedangkan secara logic akal umat Islam sedang berpuasa?

Dalam peperangan Badar umat Islam berjumlah 313 sedangkan kaum musyirikin berjumlah 1000 orang dengan segala kelengkapan senjata yang lengkap. Tetapi umat Islam Berjaya melepasi segala halangan ini dan memenangi peperangan ini dimana 70 orang kafir musyrik dibunuh dan 70orang ditawan. Begitu juga dalam peperangan khandaq dimana umat Islam terpaksa menggali parit dalam keadaan lapar dan dahaga bagi menghalang ketumbukan tentera bersekutu seramai 10 000 orang!. Mereka menggali parit siang dan malam dengan keadaan musuh sedang bergerak menuju Madinah. Musuh sampai dalam keadaan umat Islam baru sahaja selesai menggali parit. Alhamdulillah musuh tidak Berjaya menembusi pertahanan kaum muslimim dan akhirnya Allah menurunkan hujan pasir yang memecahkan banteng kaum musyrikin dan mereka berundur meninggalkan madinah.

Hikmah kepada 2 peristiwa ini adalah Allah ingin membentangkan kepada kita kekuatan dalaman (iman) yang diperolehi oleh orang2 yang berpuasa mampu mengatasi segala cabaran yang hebat seperti serangan musuh Islam. Dengan hikmah yang sama kita diwajibkan berpuasa dibulan ini bagi membina jiwa dan iman yang kental untuk menghadapi musuh luar dan dalaman yang sentiasa menghalang dan menggoda manusia untuk ingkar kepada perintah Allah dan melakukan perkara-perkara yang dilarang.

Marilah kita jadikan ramadhan pada tahun ini untuk kita memperbaiki segala amalan kita dengan sama-sama bersolat berjemaah di Surau Al-Muttaqin dan menjayakan semua program yang telah dirancang sepanjang bulan yang mulia ini.

Saya berpesan kepada diri saya untuk melakukan perkara-perkara berikut di bulan Ramadhan seperti mana saranan Nabi saw

1. Bersolat Berjemaah di Masjid/Surau Rasulullah saw bersabda :

“Berikan khabar gembira kepada orang-orang yang berjalan menuju masjid di kegelapan dengan cahaya yang sempurna pada hari kiamat kelak.” (HR Tirmizi dan Abu Dawud)

2. Membaca Al-Quran

Di bulan Ramadhan, Rasulullah saw memerintahkan untuk memperbanyakkan qira’at al-Qur’an atau membaca Al-Quran kerana bulan ini adalah bulan Al-Qur’an.

“Bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) Al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza (antara yang hak dan yang bathil). (QS Al-Baqarah : 185)

Selama bulan Ramadhan ini, hedaklah setiap muslim berusaha untuk mengkhatamkan Al- Qur’an meskipun hanya sekali. Tentu sahaja membaca di sini bukan sekadar membaca tetapi bacaan yang disertai dengan tafakkur dan tadabbur.

a. Al-Qur’an bagi seorang mukmin adalah panduan hidup.

b. Al-Qur’an juga penawar hati dari segala penyakit jiwa.

Oleh itu membaca Al-Qur’an yang disertai dengan tadabbur akan membuatkan jiwa kita semakin hidup.

3. Memperbanyakan sedekah

Di bulan Ramadhan, Rasulullah saw memberikan contoh tauladan untuk memperbanyakkan sedekah. Sedekah adalah sebuah amal yang menjanjikan pahala yang sangat besar.

Allah swt berfirman;

“Perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh tangkai, pada tiap-tiap tangkai seratus biji. Allah melipat gandakan (ganjaran) bagi siapa yang dia kehendaki. dan Allah Maha Luas (kurniaNya) lagi Maha Mengetahui. (QS Al-Baqarah : 261)

Dengan sedekah ini, maka akan terciptalah silaturrahim dan akan diperolehi makna ‘ukhuwwah fillah’ serta akan terjaga persatuan kaum muslimin.

Sekian wassalam

Selamat menghidupkan Ramadhan
Dr. Md Roslan Hashim
Pengerusi Surau

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: